Svatý otec přijal Komorníky Jeho Svatosti

7.1.2006 

Svatý otec dnes přijal v Klementinském sále Komorníky Jeho Svatosti. Jde o další skupinu příslušníků tzv. Papežské rodiny, kterou Svatý otec tradičně přijímá k předání novoročního pozdravu. Komorníci Jeho Svatosti tvoří laickou část Papežské rodiny společně s asistenty, poradci, velitelem švýcarské gardy či předsedou Papežské akademie. Jde o historický titul, který přísluší nejbližším spolupracovníkům Svatého otce od 16. století.
Benedikt XVI. v proslovu ke Komorníkům mimo jiné řekl:

?Vaše služba je čestnou službou, která je součástí staré tradice Papežského domu. Dnes se ovšem podobné služby zjednodušují, ale přestože se mění ve vztahu k minulosti funkce a role, smysl zůstává stejný, tedy služba Petrovu nástupci.?

Svatý otec pak připomněl, že toto setkání se koná na konci Vánoční doby a na začátku Nového roku, kdy stále kontemplujeme příchod Spasitele na naši zemi. ?On je světlem, které nikdy nezhasne, středem naší existence a my jako pastýři v Betlémě i Tři králové, poté, co jsme prodleli jistý čas u Jeho jeslí, vracíme se ke každodenní práci s radostí v srdci, jež nám přineslo zakoušení Jeho přítomnosti. Zahaleni do tohoto velkého Tajemství začínáme s pokojem a důvěrou tento nový rok, ve znamení oživující Boží lásky.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.