Tříkráloví koledníci

5.1.2006 

České katolické charitě se podařilo obnovit tradici Tříkrálových koledníků. S požehnáním otců biskupů vyrazili do ulic, aby vybírali na charitní projekty pro potřebné nejen v České republice. Více nám o tom poví mluvčí České katolické charity, Jan Oulík:

Sdružení Česká katolická charita již po šesté vyhlásila Tříkrálovou sbírku na celém území České republiky, protože předtím, v roce 2000, ta sbírka byla pouze v olomoucké arcidiecézi. To znamená, že do ulic vyšlo a ještě vyjde asi 12 tisíc skupinek koledníků. Koledníci jsou na první pohled rozpoznatelní, protože mají uzamčenou kasičku, pokladničku z umělé hmoty s logem Charity. Každá skupinka má mít svého vedoucího, který má legitimaci, na které je podpis diecézního biskupa a ředitele diecézní Charity. V případě nutnosti se s touto průkazkou může prokázat. To proto, aby si každý mohl ověřit, že jsou to skutečně koledníci, kteří koledují pro Charitu. Ale problém nastává, pokud se někteří za charitní koledníky vydávají.

Z výtěžků charitní sbírky budou podpořeny desítky projektů zejména v České republice. Hlavně projekty pro seniory, pro opuštěné maminky s dětmi, pro hendikepované a pro děti. 10 procent ze sbírky jde každoročně na humanitární pomoc do zahraničí. Například na charitní projekty v Čečensku, část peněz z loňské sbírky putovala také do Asie na pomoc postiženým tsunami. Sbírka probíhá tento a také ještě příští týden, ale sbírkové konto je otevřeno vlastně po celý rok, takže po celý rok je tam možno přispět. Všechny vykoledované peníze, i peníze, které nám příjdou prostřednictvím složenek, se shromáždí na jednom společném kontě, odkud jsou potom rozděleny zase zpátky do míst, kde byly vykoledovány, a právě zůstane ještě na humanitární pomoc do zahraničí, na podporu činnosti charit a 5 procent jde na režii sbírky, jak je to zákonem umožněno.

Peníze z letošní Tříkrálové sbírky půjdou tradičně na podporu v Čečensku a v Ingušsku, kde jsou projekty na pomoc dětem předškolního věku, a na poradenské centrum v Grozném, kde před několika lety proběhla válka a velké množství lidí je stále dezorientováno - například mají potíže s bydlením, nemají zaměstnání, nevědí, na jaké dávky můžou mít nárok. Dále je tam také jídelna. Tyto všechny projekty provozuje Česká charita samozřejmě s místními lidmi jménem Charitas internationalis, což je sdružení národních charit po celém světě.

Zvukový záznam najdete ZDE.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.