Papež navštívil jesličky Netturbini

5.1.2006 

Papež navštívil jesličky Netturbini Vatikán ? Svatý otec dnes vpodvečer navštívil jesličky na ulici Cavalleggeri blízko Vatikánských hradeb. Jesličky Netturbini nesou název podle označení pracovníků městských služeb, starajících se o úklid na ulicích. Právě jeden z pracovníků městských služeb Giuseppe Ianni tento betlém postavil v roce 1972. Využil přitom rozličných přírodních materiálů, včetně kamenů přivezených až z Palestiny. Scenérii tvoří krajina Ježíšova narození zaplněná 200 postavami, vodními prameny, řekami i zvířaty. Prvním z papežů, který se na betlém vystavený v sídle společnosti městských služeb přišel podívat, byl v roce 1974 Pavel VI. Jeho nástupce Jan Pavel II. si jesličky oblíbil natolik, že se na ně přišel podívat 24krát.

Svatý otec při návštěvě jesliček mimo jiné řekl zaměstnancům městských služeb: ?Vím velmi dobře, že vám vždy záleželo na tom, aby se papež přišel podívat na váš betlém. Musím říci, že letos to bylo i mým přáním. Chtěl bych vám také vyjádřit vděčnost za vaši práci, kterou udržujete pořádek v okolí náměstí Svatého Petra, kde je taková frekvence turistů.?
?Návštěva jesliček, zvláště dnes, v předvečer Zjevení Páně, je jako jít na pouť do Betléma, ke svaté jeskyni, kde se narodil Spasitel, do Jeruzaléma, kde přišli mágové z Východu, aby se setkali s Ježíšem, Marií a Josefem. Zastavit se a kontemplovat evangelní scény je podnětem pro meditaci nad centrální událostí naší spásy. Bůh se stal člověkem pro nás: my jej můžeme přijmout do našeho srdce a zakoušet radost z jeho svátostné přítomnosti.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.