Benedikt XVI. přijal zaměstnance Papežského domu

5.1.2006 

Svatý otec dnes přijal zaměstnance Papežského domu. Zaměstnanci Papežského domu (Addetti Anticamera) jsou součástí tzv. Papežské rodiny (Famiglia Pontificia). Papežská rodina se skládá z části církevní a laické. Do církevní patří například Teolog Papežského domu, protonotáři, ceremoniáři, substitut státního sekretáře, Kazatel Papežského domu nebo čestní preláti Jeho Svatosti.
Laickou část Papežské rodiny tvoří asistenti, poradci, velitel Švýcarské gardy, předseda Papežské akademie věd, příbuzní papeže a také zaměstnanci Papežského domu.

V promluvě k zaměstnancům Benedikt XVI. ocenil jejich pracovní nasazení, kterého je zvláště zapotřebí při přijímání oficiálních delegací, státníků a významných hostů, kteří navštěvují papeže v jeho sídle.

?Mění se doby, mění se zvyklosti i oděvy, ale zůstává nezměněn duch, jímž je každý z vás povolán pracovat vedle toho, koho Boží prozřetelnost ustanovila, aby vedl univerzální církev. Poněvadž tento papežský dům je domem všech věřících, záleží na vás, drazí zaměstnanci, abyste jej učinili vždy pohostinným pro toho, kdo přijde navštívit papeže.?

Svatý otec povzbudil zaměstnance svého domu k tomu, aby své úkoly vždy plnili zároveň s plněním svých náboženských závazků. V závěru pak připomněl nadcházející slavnost Zjevení Páně, která vybízí všechny, aby se více otevřeli velikému tajemství:

?Jako Panna Maria ukázala Ježíše Třem králům, tak jej stále ukazuje celému lidstvu. Přijměme ho z jejích rukou: Kristus naplňuje nejhlubší touhy našeho srdce a dává plný smysl každému našemu úmyslu a činu.?

Svatý otec nakonec vyjádřil přání, aby všichni ti, kteří zde tvoří papežskou rodinu mohli jednou tvořit jedno společenství ?spoluobčanů a členů Boží rodiny? (Ef 2,19) v nebi, a udělil všem zaměstnancům a jejich rodinám apoštolské požehnání spolu s přáním úspěšného a radostného nového roku.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.