Konvertité z istámu ke křesťanství uvězněni

22.11.2003 

Nejméně 22 egypťanů, konvertitů z islámu ke křesťanství, bylo uvězněno policií v Alexandrii. Uvádí to Americká Koptská asociace s upřesněním, že egypstká policie mezitím hledá dalších 80 konvertitů. Zatýkání začalo 20. října, kdy byl uvězněn mladý manželský pár, který konvertoval ke křesťanství.

Egyptská ústava zaručuje náboženskou svobodu, ale není respektovaná myšlenka konverze. Ti, kteří jsou ?odpadlíci od islámu?, mohou ve skutečnosti počítat s pohrdáním komunity a v některých případech i se smrtí. 22 uvězněných egypťanů bylo obžalováno z ?falšování dokumentů?, protože si opatřili průkazy totožnosti se svými křesťanskými jmény.

Předseda asociace, Michael Meunier vysvětlil agentuře ?Asia News?, že Egyptská ústava zaručuje každému jedinci svobodu změny vyznání, ale vláda ji opakovaně porušuje tím, že nutí konvertity, aby opustili svou novou víru. Vláda, dodal, neuznává konverzi od islámu ke křesťanství, a to je důvod, pro který konvertité ztrácejí veškerá práva a společenské postavení.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.