Církev na internetu

4.1.2006 

Jak žije Boží lid na internetu, jaké informace hledá, o čem diskutuje ? na tyto otázky odpovídá agentura Fides v obsáhlém dossier. Jeho první díl patří Itálii. Hlavní pozornost nevěnuje oficiálním stránkám diecézí a farností. Autoři průzkumu představují stránky vytvořené přímo věřícími, často zcela amatérsky. Kladou si otázku, jaké neoficiální stránky jsou navštěvovány, o čem se píše, kde leží těžiště zájmu.

Uveďme několik dat: v Itálii existuje více než 10 tisíc katolických internetových stran , z toho téměř čtvrtinu (2391) představují farní stránky, více než 2 tisíce dalších patří náboženským sdružením, přes 1200 řeholním a misijním společnostem, více než 600 je oficiálních stránek italské biskupské konference, diecézí a jejich pastoračních zařízení. Další stránky jsou osobní (téměř dalších 600), na 400 jich je spojeno s kulturními centry a universitami a přes 350 internetových stran v Itálii patří nakladatelstvím a tiskovým agenturám.
Jak říká Francesco Diani, místopředseda sdružení WebCattolici ? tedy katolických webů ? křesťanské internetové stránky se stále rozrůstají a stále více je také dobře připravených a kompetentních osob, které se velkoryse věnují tomuto novému způsobu šíření evangelia...?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.