Církevní kruhy žádají v Itálii amnestii

3.1.2006 

K vyhlášení okamžité amnestie v Itálii vyzvala vládu římský komunita Sant´ Egidio. Memorandum podepsali také představitelé vězeňských kaplanů a dobrovolníci pracující v nápravných zařízeních.

Signatáři výzvy upozorňují na přeplnění italských věznic, škrty v rozpočtu a nedostatek personálu. Memorandum upozorňuje, že většina zadržených nikdy nebyla odsouzena a pouze čeká na soud. Příčinou situace je chronická neefektivnost italského soudnictví. Jeho stav nejlépe dokumentuje skutečnost, že pouze jeden z deseti případů je uspokojivě vyřešen.

Signatáři připomínají také výzvu k amnestii, kterou vyslovil Jan Pavel II. během své návštěvy v italském parlamentu. Stejnou prosbu zopakovali také představitelé italské církve před vánočními svátky. ?Papežova výzva se setkala s nekonečnými ovacemi a výrazy nadšení ? čteme v apelu. Nakonec ale upadla v zapomnění pod náporem jiných záležitostí a skupinových zájmů. Odpovědnost za to padá jak na vládu, tak i na parlament, podle stupně nevyužité moci a možnosti změnit stávající situaci? ? napsali představitelé italské duchovní služby ve vězeních a komunita Sant´Egidio.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.