Anglický kardinál na návštěvě oblastí postižených tsunami

3.1.2006 

Anglický kardinál na návštěvě oblastí postižených tsunami Colombo. Mírový proces na Sri Lance byl hlavním tématem včerejšího setkání kardinála Cormaca Murphy O´Connora s prezidentem země, Mahindem Rajapaksem. Předseda biskupské konference Anglie a Walesu navštěvuje v těchto dnech oblasti zničené před rokem při tsunami.

V posledních dvou měsících, po volbě nového prezidenta Sri Lanky, v zemi roste násilí. V uplynulých týdnech přišlo o život 55 osob. Oddíly Tamilských Tigrů válčí o nezávislost severovýchodní části ostrova už 30 let. Podle prezdienta Rajapakse by mezinárodní společenství mělo donutit separatisty k složení zbraní a zahájení mírových rozhovorů. Kardinál Murphy-O´Connor ujistil hlavu státu o podpoře mírového procesu ze strany Velké Británie.

Rozhovor anglického kardinála s prezidentem Sri Lanky se dotkl také napětí s náboženským podtextem. Politik vyjádřil lítost nad zavražděním katolického poslance v katedrále v Batticaloa, ke kterému došlo během vánoční vigílie.

Připomeňme, že z celkem 20-ti milionů obyvatel Sri Lanky vyznávají dvě třetiny buddhismus, 7% islám a hindusimus. Křesťanů je kolem 6-ti procent.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.