Život bratra Rogéra nejvíce poznamenal papež Jan XXIII.

2.1.2006 

Na závěr výročního setkání komunity Taize v Miláně navštívilo asi 70 bratří městečko Sotto il Monte blízko Bergama, kde se narodil papež Jan XXIII. Setkali se zde s arcibiskupem Lorisem Capovillou, který byl sekretářem Jana XXIII.
O smyslu a náplni tohoto setkání hovoří bratr John z komunity v Taizé:

?Myslím, že papež Jan byl mužem, který poznamenal život bratra Rogéra více než kdokoli jiný, a vztah mezi nimi byl vždy velice pevný. Bratr Roger o něm stále mluvil, i v posledním období svého života. Když jsme přišli do Milána na naše setkání, chtěli jsme tímto způsobem také jít k pramenům. Byla zde vhodná příležitost navštívit mons. Capovillu, který je živým svědkem vztahu mezi Janem XXIII. a bratrem Rogerem. Hovořil o obou jako o starcích-dětech, kteří měli radost v očích a nevinnost v srdci, což jsou velké dary. Hovořil také o důležitosti pokory a o ekumenické pouti, a to jsou podstatné vlastnosti našeho povolání.?

Jaká byla atmosféra při vašem výročním setkání, prvním od smrti bratra Rogera.

Byli jsme spokojeni, přijetí u rodin a ve farnostech předčilo naše očekávání. Bylo to setkání s mnoha účastníky, avšak zároveň probíhající v tichu, soustředěné na to podstatné, jakoby právě smrt bratra Rogéra zvýraznila tento duchovní rozměr. Všechna naše setkání jsou důležitá, ale na tom posledním se cítilo něco zvláštního. V tomto smyslu to bylo hluboké setkání s Pánem a s osobami, které se účastnily.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.