Svatý otec přijal biskupy z Belgie

22.11.2003 

Ve společnosti, která ztrácí svoje tradiční hodnoty a která dobrovolně upřednostňuje obecný relativismus, je naší první povinností posílit hodnoty křesťanské víry a evangelia. To jsou slova Svatého otce adresovaná belgickým biskupům, které dnes dopoledne přijal ve Vatikánu v závěru jejich oficiální návětěvy Ad limina.

Svatý otec vyzval belgické biskupy, aby aktivně pokračovali na cestě dialogu s civilní společností, a předkládali jí hodnoty křesťanské víry s její bohatou zkušeností s člověkem, skrze dějiny a kultury. Nelze skrýt opravdový neklid před velkým úbytkem věřících v Belgii, který se týká jak nedělních bohoslužeb, tak svátostí, jako křtů a svateb. Jan Pavel II. neopomněl zmínit také přetrvávající krizi povolání. Proces sekularizace může vést k domněnce, že belgická společnost se otočila zády ke svým křesťanským kořenům.

V tomto kontextu Svatý otec definoval jako zneklidňující novou národní legislativu, která se svými důsledky dotýká základů života člověka a společnosti. Je třeba rozvíjet teologickou, duchovní a morální formaci věřících. Obnova křesťanského života nemůže být pouze vnější, vyzval Svatý otec, ale vnitřní obnovou života víry. V závěru zmínil roli kněze a biskupa ve společenství věřících a povzbudil biskupy, aby se zaměřili v pastoračních proritách na význam eucharistie v osobním i komunitním životě a na pastoraci rodiny a formaci mládeže.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.