Rok 2005 ? rok dvou papežů

29.12.2005 

Rok 2005 zůstane zapsán do dějin jako rok dvou papežů. Jednou z osob, které z největší blízkosti sledovaly přechod od 264 k 265. Petrovu nástupci byl mluvčí Svatého Stolce, Joaquin Navarro Valls. Na otázku, co se změnilo s příchodem nového papeže se mu vybavuje především první zahraniční cesta Beneditka XVI. do Kolína nad Rýnem ? a dodává:

?Mnoho věcí tam mluvilo o kontinuitě. Samozřejmě, když mluvíme o kontinuitě pontifikátu, jde o kontinuitu trvající už 20 století. Netýká se jen bezprostředně předcházejícího papeže, ale dvou tisíciletí. Něco se změnilo, něco zůstává. Přirozeně ? jsou tu jisté rozdíly ve stylu, osobní rozdíly mezi Janem Pavlem II. a Benediktem XVI., snad také různost v pastoračních prioritách. Každý papež tak trochu souvisí se svou dobou, s požadavky a s duchovními potřebami své doby.? ? říká ředitel tiskového střediska Svatého stolce.

Pokud jde o vztah mezi papežem a věřícími, všímá si ohromného zájmu o papežské audience. ?Musíme si uvědomit, že generální audience a další setkání se v tuto roční dobu konaly v aule Pavla VI. Dnes tomu tak není kvůli ohromnému množství lidí, kteří přicházejí na středeční audience. A počet osob, které přicházejí v neděli na modlitbu Anděl Páně je už vůbec překvapivý. Musíme se tedy ptát, co se děje ? zvýšila se náboženská sensibilita??

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.