Vánoce v čínské církvi

26.12.2005 

Přes 2 tisíce věřících se zúčastnilo půlnoční mši svaté v novém kostele vybudovaném v hlavním městě Číny. Vánoční liturgie byla první bohoslužbou v kostele v Chaoyang, který je prvním kostelem vysvěceným v Pekingu od roku 1949, kdy se k moci dostali komunisté.
V Pekingu se v současné době budují ještě další tři kostely.

V Číně dochází k novému objevení křesťanství. Pro italský deník Avvenire o tom mluvil ředitel katolického nakladatelství ?Sapientia Press? v Pekingu, P. Peter Zhao Jianmin. 43-ti letý kněz patří do státem schvalované části katolické církve, která nicméně chce zachovat věrnost Svatému otci.
Zaujetí křesťanstvím lze zaznamenat především mezi intelektuály. V tomto roce přijalo v hlavním městě Číny křest na 800 mladých lidí. Mnoho osob se účastní kurzů pro katechumeny v jednotlivých čínských farnostech. Jsou to především studenti, manažeři a podnikatelé, kteří se o křesťanství nic nedověděli ve svých rodinách.
Podle P. Zhao lze v Číně mluvit o jediné církvi, navzdory různé politické situaci podzemní a oficiální větve. Je přesvědčen, že vnitřní dialog mezi oběma společenstvími musí být veden paralelně s jednáním se Svatým stolcem i vládou v Pekingu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.