Papež možná navštíví Českou republiku

21.12.2005 

Benedikt XVI. možná navštíví Českou republiku. Svou cestu do Prahy by spojil s návštěvou rodného Bavorska plánovanou na polovinu září příštího roku. Zprávu zveřejnila ČTK po včerejším setkání apoštolského nuncia Diega Causera u prezidenta Klause. Pozvání prezidenta republiky je totiž důležitou součástí diplomatického protokolu, kterou nelze obejít.

?Na adresu papeže vyslovil pan prezident řadu komplimentů a uvedl také, že by bylo hezké, kdyby do České republiky někdy přijel,? řekl arcibiskup Causero pro ČTK. Pokud na neformální pozvání druhá strana odpoví pozitivně, a prezident Klaus pozve Papeže oficiálně, mohou přípravy na papežskou návštěvu začít.

První impuls ovšem vyšel už z listopadové návštěvy Ad limina českých a moravských biskupů.
?Osobně jsem Svatého Otce pozval a výslovně jsem mu řekl, že by bylo pěkné, když bude na návštěvě v Bavorsku, že by mohl udělat ?odskok? k nám do Prahy. V závěrečné audienci mi pak sdělil, že organizátoři cesty řekli, že to možné je.? uvedl pražský arcibiskup, kardinál Vlk.

18. listopadu po závěrečné audienci návštěvy ad Limina to v rozhovoru pro náš rozhlas potvrdil plzeňský biskup František Radkovský:
?Když jsem byl někdy koncem září v Regensburgu, seděli jsme u večeře a ptal jsem se řezenského biskupa, kdy přijede Svatý otec, a on odpověděl: ?To se zeptej tady jeho bratra?. A tak jsem se dozvěděl od jeho bratra, kterého znám už delší dobu, že přijede v polovině září příštího roku. Hned jsme toho využili a kardinál k nám pozval Svatého otce, kdyby si mohl cestu prodloužit o jeden den. A právě teď se dozvěděl od Svatého otce, že dal příkaz, aby se o jeden den návštěva prodloužila."

Dodejme ještě, že cesta Benedikta XVI. do Mnichova, Řezna, na poutní místo Altöting a do rodného Marktl am Inn je plánována na 10. až 15. září 2006.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.