Kongregace pro svatořečení zveřejnila dekrety

20.12.2005 

Kongregace pro svatořečení zveřejnila 19 dekretů, potvrzujících hrdinské ctnosti, mučednickou smrt nebo zázrak na přímluvu kandidátů blahořečení. Při včerejší audienci kardinála José Saraivy Martinse dekrety schválil papež Benedikt XVI.
Dekrety se týkají celkem 49 Božích služebníků a dvou blahoslavených. Tito dva naposled jmenovaní jsou Polák, bl. Šimon z Lipnice, z kongregace františkánů observantů, známějších jako bernardini, a italská klariska Kamila Varano. Oba žili v 15. století a jejich kult byl v minulosti potvrzen Svatým stolcem. Nejpočetnější skupinu služebníků Božích tvoří Španělé (35). 34 z nich jsou mučedníci z různých řeholních řádů ? minorité, sestry dominikánky i laičtí dominikánští terciáři, zavraždění ve 30. letech při náboženském pronásledování za španělské občanské války. 10 dalších Božích služebníků jsou Italové, mezi nimi dva biskupové ? jeden z nich z přelomu 16. a 17. století ? a dále 4 diecézní kněží a 4 řeholnice, z nichž dvě byly zakladatelkami řeholních společenství.
Další Boží služebníci jsou holandský kněz z kongregace Nejsvětějších srdcí Ježíše a Marie, který zemřel v Brazílii; indický diecézní kněz syromalabarského obřadu a dva Němci: zakladatelka kongregace sester karmelitek Nejsvětějšího srdce Ježíšova a řeholník z řádu Milosrdných bratří. Jde o bratra Eustacha Kuglera, který přes dvacet let stál v čele bavorské provincie Milosrdných bratří. V nelehkých podmínkách hitlerovského režimu rozvíjel řádové nemocnice. Na konci 30. let, v pokročilém věku sedmdesáti let, byl často vyslýchán gestapem a falešně obviňován. Zemřel v Řeznu v roce 1946.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.