Laickost státu spočívá ve zdravém rozlišení moci

19.12.2005 

Vatikán. Pravý smysl laickosti státu a problém výchovy mládeže byly hlavními tématy rozhovoru Benedikta XVI. s novým velvyslancem Francie u Svatého Stolce. Bernard Kessedjian dnes předal ve Vatikánu své pověřovací listiny. 62-ti letý diplomat působil za 28 let své činnosti v Mexiku, Alžírsku, Řecku, při OSN a Evropské Unii.

Svatý otec se ve svém projevu dotkl sociálních napětí ve Francii, které ukazují hlubokou nespokojenost mládeže. Násilné akce je sice třeba odsoudit, to však nic nemění na tom, řekl Papež, že je potřeba věnovat pozornost potřebám mladých lidí. Benedikt XVI. vyjádřil uznání všem, kdo se mládeži věnují.
Papež dále připomněl letošní 100. výročí vydání zákona o odluce církve od státu. Princip laickosti spočívá ve zdravém rozlišení moci, které nelze vnímat jako opozici a které nevylučuje aktivní účast církve na životě společnosti.
Tento koncept ? podotkl Svatý otec v promluvě k francouzskému diplomatovi ? by měl církvi dovolit ještě větší autonomii, jak v její organizaci, tak v jejím poslání.?
Benedikt XVI. se dále zaměřil na problém úcty ke každému člověku. Zdůraznil, že instituce manželství a rodiny se nedají porovnat s žádnými jinými formami vztahů.

Velvyslanec Bernard Kessedjian ve svém pozdravu připomněl, jak velice si Francie vážila Jana Pavla II. za jeho odvážnou a neúnavnou obranu míru, mezinárodní solidarity a lidských práv. Zdůraznil, že také Benedikt XVI. je ve Francii dobře známý . Ještě jako kardinál Ratzinger byl jmenován zahraničním členem Akademii morálních a politických věd.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.