Církevní hnutí nemají rivalizovat

17.12.2005 

Benedikt XVI. přijal třetí a poslední skupinu polských biskupů, kteří končí svou návštěvu ad limina Apostolorum. Hned v úvodu své promluvy oznámil, že se bude věnovat reflexi nad úlohou laiků v církvi. Zastavil se pak u tří důležitých struktur života společenství věřících, jako jsou farnost, apoštolská hnutí a volontariát.
I ve velmi početných farnostech je potřeba učinit vše proto, aby se nestaly anonymními skupinami věřících. Nezastupitelná je v tom otcovská role kněze. Důležitá je ale také funkční pastorační a ekonomická rada, instituce, které jako poradní hlas mohou pomáhat k vycházení vstříc konkrétním potřebám farnosti.
Svatý otec si všímá vysoké účasti Poláků na eucharistii a povzbuzuje biskupy, aby se přičinili o to, aby neklesla.

?Srdečně vás prosím, bratři, abyste povzbuzovali kněze k péči o děti a mladé, kteří stojí u Pánova oltáře jako ministranti a lektoři. Ať svou pastorační péčí zahrnují také děvčata, které se účastní liturgie. Tato pastýřský služba může být plodná v probouzení nových kněžských a řeholních povolání?

V minulém století se sv církvi rozvinulo mnoho hnutí. Společenství apoštolského života mezi sebou nemají rivalizovat, nýbrž spolupracovat v rámci společného pastoračního programu, vybízí dále Svatý otec. Úkolem biskupa je udržovat s nimi živý kontakt a povzbuzovat je, aby svým charismatem přispívala celému společenství a neuzavírala se do sebe.
Papež vyzval také k podpoře laických hnutí, která vyžadují zvláštní pastoraci s ohledem na svou činnost.

?Povzbuzuji Vás, drazí Bratři,a byste podporovali takové iniciativy a dávali každému možnost rozvíjet vlastní spiriiualitu v souvislosti s výzvami, které přináší jeho každodennost.? Mezi osoby, na které je potřeba v pastoraci pamatovat, zahrnul Svatý otec také křesťanské politiky. Jak řekl jde především o upevňování jejich křesťanské identity a obecných morálních hodnot zakořeněných v lidské přirozenosti.
Jako poslední oblast angažovanosti laiků v církvi zmínil Benedikt XVI. volontariát. Vedle velkých mezinárodních akcí Svatý otec připomíná pomoc lidem v nejbližším okolí:

?V hospicech, útulcích pro bezdomovce, v domech pro narkomany, pro svobodné matky nebo oběti násilí, pracují lidé připravení věnovat svůj čas službě druhým. Přinášejí pomoc nemocným, osamělým, mnohačetným rodinám, lidem trpícím bídou ... Nelze docenit službu těch, kdo pracují po vzoru evangelijního Samaritána. Tato díle je nutné podporovat a animovat.? ? řekl Benedikt XVI. v promluvě k polským biskupům.
V závěru Svatý otec zmínil také službu laiků, kteří odjíždějí do misijních zemí, aby nesli svědectví křesťanské lásky do nejchudších zemí světa. Povzbudil biskupy, aby s otevřeností, vstřícností a náležitou rozvahou přijímali laiky odhodlané pracovat v misijích.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.