Celestino Migliore o porušování náboženské svobody

20.11.2003 

Porušování náboženské svobody, ať zjevně nebo skrytě, škodí míru na světě. Připomněl to na setkání Organizace spojených národů stálý pozorovatel Svatého stolce arcibiskup Celestino Migliore. S tímto příspěvkem Migliore vystoupil v rámci plenárního shromáždění OSN na zasedání výboru pro lidská práva.

"V administrativní praxi mnoha států, jsou práva věřících, formálně zakotvená v ústavě, narušována nebo znásilňována," uvedl arcibiskup Migliore. Upozornil také na nárůst počtu takových přestupků, které se neshodují s mezinárodními úmluvami zaručujícími náboženskou svobodu. Jako příklady jmenoval nucenou registraci náboženských společností, potíže kladené náboženské výchově dětí a mládeže, omezování víz pro duchovní osoby, nemožnost užívat hromadné sdělovací prostředky k náboženským cílům nebo dokonce proti svobodě svědomí namířený zákaz změny náboženského vyznání.

"Dialog a spolupráce s náboženstvími poskytuje pomoc Mezinárodním organizacím v jejich úsilí o pokoj a porozumění. Společnost může spoléhat na věřící, kteří díky svému hlubokému náboženskému přesvědčení nepodléhají dominujícím proudům a řídí se tím, co je správné," zdůraznil arcibiskup Migliore.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.