Papež promluvil k členům ozbrojených sil

16.12.2005 

Ve vatikánské bazilice se dnes dopoledne sloužila mše svatá pro členy italských ozbrojených sil. Hlavním celebrantem byl arcibiskup pověřený pastorací v ozbrojených silách Italskou biskupskou konferencí mons. Angelo Bagnasco a spolu s ním celebrovalo 200 vojenských kaplanů. Mše se zúčastnilo asi 10 tisíc vojáků a civilních zaměstnanců pracujících v ozbrojených složkách včetně italského ministra obrany Antonia Martina.V závěru pak přítomné pozdravil Svatý otec Benedikt XVI.
V pozdravu k vojákům Svatý otec připomněl, že Spasitel přišel na svět, aby přinesl zarmouceným radost a zajatým svobodu. Aby přemohl pouta hříchu, sobectví, nepravostí, které činí člověka uvězněným.

?O Vánocích, v tajemství Kristova narození, nebeský Otec odhaluje lidstvu své milosrdenství. Nechtěl nechat člověka na pospas sobě samému a svým hříchům, ale přišel mu naproti, nabídl mu odpuštění a zbavil ho tíhy hříchu. Tyto poslední dny adventu ať ve vás, drazí vojáci, posílí touhu po setkání s Kristem, Knížetem pokoje, pramenem naší opravdové radosti.?

Italské ozbrojené síly se skládají z pozemního vojska o síle 112 tisíc mužů, námořnictva o síle 34 tisíc mužů, a letectva v počtu 44 tisíc vojáků. Součástí ozbrojených sil jsou také carabinieri o síle 115 tisíc mužů. Od 1.ledna 2005 přestala v Itálii platit povinná vojenská služba a armáda se stala plně profesionální. O službu v ozbrojených silách je však velký zájem, neboť nabízí jistotu stálého zaměstnání a mzdy.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.