Benedikt XVI. se setkal se studenty římských univerzit

15.12.2005 

Více než 10 tisíc studentů římských univerzit se sešlo v pět hodin ve Svatopetrské bazilice na tradičním vánočním setkání s Papežem. Státní i soukromé vysoké školy v Římě navštěvuje 250 tisíc studentů a dalších 20 tisíc studuje na 7 papežských univerzitách. Mše svatá uzavřela sympozium o spolupráci evropských a afrických studentů. Obřadu se zúčastnila rovněž delegace polských studentů, aby předala bulharským kolegům ikonu Matky Boží, Sedes Sapientiae. V závěru liturgie přišel mezi studenty studenty Svatý otec. V úvodu pozdravil hlavního celebranta, kardinála Runiniho a další přítomné, mezi nimiž nechyběla italská ministryně školství, rektoři římských univerzit a řada kněží ze studentské pastorace:

?Drazí přátelé, uvažujte dále o rozvoji nového humanismu, mějte na paměti velké výzvy dnešní doby a snažte se harmonicky spojovat kultur a víru.?

Benedikt XVI. ocenil iniciativu pěti lékařských fakult Říma, které společně bádají nad základními tématy lidského života a bioetiky. Svatý otec se pak obrátil k zahraničním studentů, kteří ? jak řekl ? riskují mnoho, včetně krize identity, aby pak mohli aktivně přispívat k rozvoji svých zemí. V závěru Papež připomněl tajemství vánoc:

?Bůh se stal Člověkem, rozhodl se přebývat mezi námi. Připravme svá srdce k přijetí Toho, který nás přichází zachránit skrze dar vlastního života. Kéž vás v tomto očekávání vede Nejsvětější Maria, Sedes Sapientiae. ... Ať tato Věrná Panna, Matka Kristova, vyprosí vám i vašim akademickým obcím světlo božské moudrosti, Krista Pána.? ? končil svou promluvu k univerzitním studentům Benedikt XVI.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.