Do čela dvou nových diecézí Papež jmenoval domorodé biskupy

14.12.2005 

Benedikt XVI. ustanovil nové diecéze v Indonézii a Nigérii. První z nich je Maumere na indonéském ostrově Flores. Území vydělené z arcidiecéze Endeh má rozlohu 1700 kilometrů čtverečních, na kterých žije 270 tisíc osob, většinou katolíků. Nová indonéské diecéze má 30 farností, ve tkerých pracuje 120 kněží, na 50 řeholních bratří a 150 řeholnic. Jejich práci doplňuje 166 laických katechetů. Na ostrově Flores hraje katolická církev důležitou roli ve školství. Na území nové diecéze spravuje 210 vzdělávacích institucí.
Prvním biskupem diecéze Maumere byl jmenován 54-ti letý kněz P. Vincentius Sensi, původem z místní aristokracie. Je odborníkem v obalsti pedagogiky a doposud vedl pastorační centrum arcidiecéze Endeh.

Druhou z nově ustanovených diecézí je Uromi na jihu Nigérie, s územím vyděleným z arcidiecéze Benin City. Na rozloze 2800 kilometrů čtverečních žije téměř 790 tisíc osob, z toho katolíků je více než 100 tisíc. V jejích patnácti farnostech slouží 60 kněží a 30 řeholních sester.
Prvním biskupem v Uromi byl jmenován devětačtyřicetiletý P. Augustine Obiora Akubeze z Nigérie. Doposud působil jako generální vykář diecéze Issele-Uku. Je specialitou v oblasti kanonicého práva.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.