?Františkánský Betlém?

12.12.2005 

Duchovní význam jesliček připomněl včera v promluvě před modlitbou Anděl Páně svatý otec. Betlém, který se stává symbolem, který pomáhá pochopit význam vánoc v mnoha rodinách, poprvé postavil svatý František ve vesnici Greccio nedaleko Rieti před 800 lety. O tomto symbolu hovoří františkán, pater Massimo Cocci, z františkánského konventu v Greccio:

?František uvádí ve svých textech, že se rád vrací do Greccia, neboť je to místo jednoduché a plné chudoby. Té chudoby, která mu připomínala místo, kde se chtěl Pán Ježíš narodit, v jeskyni v Betlémě. Odtud tedy Grecciu náleží označení ?františkánský Betlém?.

Benedikt XVI. hovoří o nebezpečí ?komerčního znehodnocení? vánoc, o nebezpečí, že se vánoce stanou svátkem konzumu. Co má dělat křesťan, aby objevil ducha Vánoc?

?Především musí, myslím, objevit bohatství meziosobních vztahů, protože Ježíš chtěl přijmout naše lidství proto, aby mu vrátil vyšší důstojnost. Konzumismus nás vzdaluje od podstaty a hluboké pravdy našeho života. Ono darování sebe zdarma ? jako nás to učí Ježíš v chudé jeskyni ? by mělo být podnětem pro nás, abychom se uměli dívat na potřeby druhých, na jejich osamocenost a hmotné i duchovní strádání. Myslím, že slova Svatého otce se mají stát nástrojem k novému objevení našeho lidství.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.