Začne Mezinárodní konference o pastoraci zahraničních studentů

12.12.2005 

Zítra začne v Římě Mezinárodní konference o pastoraci zahraničních studentů, která se koná z iniciativy Papežské rady pro pastoraci migrantů a uprchlíků. O této zvláštní skupině migrantů budou hovořit zástupci biskupských konferencí, řeholních společností i civilních institucí ze 30 zemí světa, mimo jiné i ve světle Instrukce Erga Migrantes Caritatis Christi. Na světě jsou nejméně 2 miliony studentů, kteří se přemisťují do jiných zemí z důvodů studia. Na uvedené téma sdělil několik myšlenek Vatikánskému rozhlasu sekretář papežské rady pro pastoraci migrantů, arcibiskup Agostino Marchetto:

?I když se to může zdát překvapivé, migrující studenti tvoří dnes jistý fenomén, který se dá označit jako ?znamení doby?, který vyplývá z faktu, že mnoho studentů dokončuje univerzitní vzdělání v cizině, účastní se výměnných pobytů a stáží s cílem získat nejlepší učitele. Objem zahraničních studentů se v roku 2002 zdvojnásobil oproti roku 1980. 28% z celkového počtu zahraničních studentů se nachází v USA, 12% ve Velké Británii, pak následuje Německo, Francie, Austrálie a Japonsko.

Na kongresu se budete zabývat tématem ?zahraniční studenti a Erga Migrantes Caritas Christi.

Mezi nejvýznamnějšími dokumenty našeho dikasteria v posledních letech byla právě instrukce Erga Migrantes Caritas Christi, schválená papežem Janem Pavlem II. 1.května 2004. Ta se týká starostlivé pozornosti Svatého otce, s níž se obracel k problému pastorace migrujících skupin obyvatelstva. Naší úkolem je využít tento dokument a aplikovat jej na situaci migrujících studentů, na způsob jejich přijímání, jejich zabezpečení, a zvláště pak těch studentů, kteří přicházejí z chudých zemí do rozvinutějších. Souvisí s tím také otázky misijní práce, ekumenického a mezináboženského dialogu. Mezi námi budou také delegáti z Ekumenické rady církví, z anglikánské církve a jeden pozorovatel luteránský. Budeme se také držet Direktoriálu pro univerzitní pastoraci, schváleného Radou evropských biskupských konferencí, a včlenit do ní materiál o pastoraci zahraničních studentů.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.