Svatý otec ke světovému dni nemocných

10.12.2005 

Na 11. února připadá Světový den nemocných, který je spojený s liturgickou památkou Panny Marie Lurdské. Dnes bylo zveřejněno posleství, které napsal Svatý otec k této příležitosti. Světový den nemocných se v letošním roce slavil v mariánské svatyni Mvolyé na africkém kontinetu. Příští Světový den se bude slavit v Adelaide v Austrálii.
V mnoha zemích, uvádí v poselství Svatý otec, není dosud legislativně upravena péče o mentálně nemocné osoby. Přitom mezi následky mnoha přírodních katastrof, politických konfliktů a životních tragédií jsou velmi často psychická traumata, která jsou v mnoha případech nezvratná. Ve vyspělých zemích se pak objevují nové druhy duševních onemocnění, všímá si dále papež, které jsou důsledkem krize morálních hodnot. Důsledkem je osobní vykořeněnost, samota, rozložení tradičních forem sociálního soužití a rodiny. V takové prostředí jsou pak duševně nemocní pokládáni za přítěž pro společnost.
Léčebná péče o duševně nemocné je mnoha zemích světa na nedostatečné úrovni. Papež oceňuje všechny ty, kdo věnují svůj čas a síly pro nové začlenění duševně nemocných do společnosti. Zvláště pak vyzývá k osvojení nových léčebných terapií, které vycházejí z rozlišování příčin a zdrojů obtíží. V závěru se papež obrací na rodiny, které prožívají těžkosti, neboť mají mezi sebou takto postiženého člověka. ?Příští Světový den duševně nemocných? bude příležitostí k vyjádření podpory a solidarity rodinám, které se starají o duševně nemocné osoby, uvádí v poselství Svatý otec.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.