Druhá adventní promluva - Božství Krista v Janově evangeliu

9.12.2005 

Dnes dopoledne pronesl v kapli Redemptoris mater druhou adventní promluvu kazatel papežského domu pater Raniero Cantalamessa. Tématem promluvy bylo Božství Krista v Janově evangeliu. Východiskem promluvy byl citát z 8.kapitoly: ?Až povýšíte Syna člověka, tehdy poznáte, že jsem to já??

?Slova Já jsem pronáší před 2 tisíci lety nepronáší jen Kristus té chvíle, ale Kristus živý a vzkříšený, který je pronáší stále znova, tak že jeho slova získávají kosmické rezonance. Nevyvolávají pouze pocit víry, ale zanechávají v srdci nesmazatelné znamení.?

Raniero Cantalamessa se v další části promluvy věnoval místu, kdy se v Janově evangeliu hovoří o pohoršování se nad Ježíšem, které vyplývá z faktu, že lidé se domnívají, že znají Ježíšův původ, vědí kdo je a odkud je. Zatímco Bůh podle jejich přesvědčení má být v nepřístupných výšinách. Radikální obrat tedy znamená přijmout víru v Ježíšovo Božství a překonat pohoršení.

?Kristovo Božství je nejvyšším vrcholem, je Everestem víry. Tato víra je mnohem náročnější než pouhá víra v Boha, protože je spojena s možností, ba nevyhnutelností ?pohoršení?. Ježíš však říká: Blahoslavený, kdo se nade mnou nepohorší.(Mt 11,6)?

V závěru se pater Cantalamessa věnoval samotné postavě apoštola Jana, který nám nesmírně cenným způsobem pomáhá objevit Ježíše a obnovit akt víry v Něj. ?Jan nám ukazuje, jak je možné vystavět celý nový svět na Kristu.? Papežský kazatel si položil otázku, jakým způsobem apoštol Jan dospěl k poznání jedinečné a zázračné plnosti božství v Ježíši? Odpovědí je kromě účinné milosti Ducha svatého také přítomnost Panny Marie, na níž Pán ukázal a řekl Janovi: To je tvá matka.
?Je zvláštní, když si představíme, že když Jan napsal větu: ?A Slovo se stalo tělem?, měl vedle sebe, pod vlastní střechou tu, v jejímž nitru se toto tajemství naplnilo.?
Promluvu pak Raniero Cantalamessa zakočil citací Origena, který napsal, že nemůže přijmout posleslství Janova evangelia ten, kdo spolu s Janem nepoložil hlavu na hruď Krista a kdo nepřijal Marii jako svou vlastní matku. ?Duch Svatý a Maria jsou dva nejlepší druhové našeho úsilí přiblížit se k Ježíši, k tomu nechat jej narodit se v našem životě o Vánocích.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.