Kard. Tettamanzi: ?Hlavní role při zlepšování životních podmínek obyvatel náleží křesťanským komunitám"

7.12.2005 

Dnes církev slaví liturgickou památku Svatého Ambrože, milánského biskupa a učitele církve. V milánském dómu se dnes konala slavnostní liturgie, které předsedal milánský arcibiskup, kardinál Dionigi Tettamanzi. Ve své promluvě se věnoval také sociální situaci v tomto druhém největším italském městě: ?Hlavní role při zlepšování životních podmínek obyvatel náleží křesťanským komunitám, které se pozorně věnují starým lidem a cizincům.

?Milano riskuje, že se stane městem s nedostatečnou sítí ochrany, která nezaručí bezpečnost obyvatelům. Městem, kde lidé žijí v nejistotě a strachu. Kde mnoho lidí každodenně bojuje o přežití. Proč je ale narušená síť bezpečnosti a stability ve městě? Snad kvůli mnoha strachům: strach z druhého, strach ze ztráty svobody, strach ze zodpovědnosti, strach z bratrského rozhovoru. Ale také strach z toho, abychom nezůstali sami v každodenním prožívání věcí. Žijeme ve stálé úzkosti - ze zajištění bydlení, o práci, o obživu, o vlastní důstojnost, o dostatečnou penzi, zda mzda vystačí do konce měsíce, o zabezpečení rodiny??.
Kardinál Tettamanzi přitom vyzval ke zvýšení zodpovědnosti na straně politických představitelů města, aby politická reprezentace nezůstala lhostejná k osudu potřebných lidí a řídila se principem solidarity.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.