Tolerance neznamená zřeknutí se identity

6.12.2005 

O nutnosti zabezpečit náboženskou svobodu mluvil arcibiskup Giovanni Lajolo na setkání Rady organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Šéf vatikánské diplomacie se zúčastnil XIII. Schůzky ministrů zahraničních věcí, která probíhá tentokrát v hlavním městě Slovinska.

V rámci hodnocení uplynulého roku arcibiskup Lajolo podotkl, že stále větší prostor v práci Rady je věnován problému diskriminace křesťanů a muslimů. Cestu k nápravě spatřuje především v zavádění programů vychovávajících k toleranci do školních osnov. Jak připomněl vatikánský sekretář pro vztahy se státy učení církve hlásá toleranci, úctu a přátelství mezi lidmi. To ovšem neznamená zřeknutí se vlastní identity nebo svobody vyjadřovat svá přesvědčení, zdůraznil arcibiskup Lajolo.

Zasedání Rady pro bezpečnost a spolupráci v Evropě má přijmout politickou deklaraci a řadu rozhodnutí ohledně reformy této organizace, bezpečnosti a ochrany hranic, tolerance a proti diskriminačních opatření. Setkáním skončí roční předsednictví Slovinska, které příští rok vystřídá Belgie.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.