Třetí edice ceny

5.12.2005 

Zítra večer proběhne v Auditoriu hudby finále třetí edice ceny ?Římská knihovna?. Cena bude udělena dvěma autorům, vybraných ze třech finalistů soutěžních oborů próza a esejistika. Komu bude cena udělena ale nevyberou knižní nakladatelství nýbrž čtenáři. Účelem ceny je pozvednout roli knihoven v oblasti šíření kultury v Evropském velkoměstě. Blíže nám poví autorka a presidentka ceny, Paola Gaglianone:

Jde opravdu o cenu čtenářů, kteří navštěvují čtenářské kroužky a kde se diskutuje o knihách nabídnutých zvláštním výborem. Čtenáři knihy zhodnotí, setkají se s autorem, hovoří s nim a nakonec vyberou ty knihy, které jsou podle nich nejlepší. Výběr není oblivněn médiemi, ani obchodním průzkumem. Důležitý je vztah čtenáře ke knize.

Jde o utopii, když se snažíte pozvednout četbu ve společnosti, kde převládá ?obraz?, nebo se podle vás dá ještě hovořit, zvláště co se týče mladých, o stále živých zvycích?

Samozřejmě ?obraz? představuje pro psaný list velkou konkurenci. Nedá se tomu zabránit. Je třeba vytvořit dobře promyšlený systém, který by četbu podporoval.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.