Dobrovolníci jsou zásadním přínosem pro dosažení ?Cílů rozvoje milénia?

5.12.2005 

Generální tajemník OSN Kofi Annan publikoval poselství k dnešnímu Mezinárodnímu dni dobrovolníků. ?Od přírodních katastrof až k ?tichým katastrofám? chudoby a epidemií, jsou dobrovolníci zásadním přínosem pro dosažení tzv. Cílů Rozvoje Milénia,? stojí v poselství Kofiho Annana.

Nevládní organizace dnes na celém světě sdružují desítky tisíce dobrovolníků, kteří plní důležité úkoly při obnově postižených území a při pomoci obyvatelům v krizových oblastech. O poslání a významu volontariátu, tedy dobrovolnické služby, hovoří prezident Mezinárodní federace křesťanských sdružení dobrovolníků Sergio Marelli:

?Snažíme se zabezpečovat pomoc hlavně tam, kde jsem již přítomni. Například v oblastech postižených tsunami jsme mohli již od počátku rozběhnout mnoho důležitých forem pomoci. Znali jsme už terén, a naše pomoc tak byla více účinná. Také v Pákistánu jsme nejprve zkontaktovali naše přítomné dobrovolníky.?

Jak se liší práce křesťanských dobrovolníků od jiných dobrovolníků? Asi pro všechny je na prvním místě služba a pomoc bližním?

Nejsme lepšími než ostatní, neděláme rozdílné práce. Ale máme tuto velkou naději: Pracovat pro zlepšení podmínek života lidí, pro zabezpečení důstojnosti člověka a práv všech lidí znamená na prvním místě přispívat k příchodu Božího království na zemi. Na druhém místě pak máme za cíl zlepšit dialog s národy v daných oblastech.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.