Papež jmenoval nového teologa papežského domu

1.12.2005 

Benedikt XVI. jmenoval polského dominikána, O. Wojciecha Giertycha, teologem Papežského domu. V současné době je členem Generální rady řádu kazatelů, profesorem morální teologie na Papežské univerzitě sv. Tomáše v Římě a na Generálním studiu dominikánů v Krakově. Ke své nominaci řekl:

?Zaskočilo mě to, necítím se toho hoden a zdá se mi, že nemám dostatek kompetencí k tak důležitému úřadu a práci pro Svatý Stolec. Můj řád přede mě stavěl různé úkoly a různá poslání a uvedl mě do teologie sv. Tomáše. Teologická perspektiva sv. Tomáše je jednou z velkých teologických tradic v církvi. A právě s ohledem na tuto tradici je zvykem ? už řadu století ? svěřovat úřad papežského teologa dominikánům. Papežové počítají s tím, že dominikáni znají sv. Tomáše a mají klíč k této velké teologické tradici, s jejíž pomocí mohou sloužit obecné církvi.?

Nový teolog Papežského domu, O. Wojciech Giertych, má 54 let. Je synem známého publicisty Jędrzeje Giertycha. Narodil se v Londýně, kde po II. světové válce žili jeho rodiče. V roce 1970 odjel do Polska a vystudoval historii na univerzitě v Poznani. Po studiích vstoupil do noviciátu otců dominikánů. Kněžské svěcení přijal před 24 lety v Krakově. Poté získal doktorát z morální teologie na Papežské univerzitě sv. Tomáše v Římě. Po návratu do Polska působil jako profesor morální teologie a v řadě dalších funkcích v rámci svého řádu. Kromě angličtiny a polštiny ovládá francouzštinu, italštinu, španělštinu, němčinu a ruštinu.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.