40 let zrušení vzájemných exkomunikací

30.11.2005 

40. výročí zrušení vzájemných exkomunikací připomněl Benedikt XVI. v poselství patriarchovi Bartoloměji I. U příležitosti svátku patrona konstantinopolského patriarchátu, sv. Ondřeje, odvezl Papežův list do Istanbulu předseda Papežské rady pro jednotu křesťanů, kardinál Walter Kasper.

Exkomunikace z roku 1054 zrušili 7. prosince 1965 papež Pavel VI. a patriarcha Atenagoras. Jak připomíná Benedikt XVI., otevřeli tak éru dialogu, vzájemné úcty a smíření. Svatý otec vyjádřil naději, že stále hlubší společenství překoná překážky, které stále ještě nedovolují slavit společně jedinou Kristovu oběť.?

Papež dále vyjadřuje radost nad obnovením teologického dialogu a ujišťuje patriarchu, že katolická církev je rozhodnuta pokračovat ve všech společných iniciativách.

Tradiční cesta vatikánské delegace do Istanbulu má letos zvláštní význam v souvislosti s přípravou návštěvy Benedikta XVI. v sídle patriarchy v Al Fanar. Dalším z témat jednání je zasedání Mezinárodní smíšené komise pro teologický dialog mezi katolickou církví a pravoslavnou církví, které proběhne v Římě v polovině prosince.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.