Z dětí-vojáků se stávají děti ulice

29.11.2005 

Po osmnácti letech občanské války zůstává situace obyvatelstva na Severu Ugandy dramatická. V nelidských podmínkách žije více než 1 milion 400 tisíc osob. U našeho mikrofonu je komboniánský misionář, Giulio Albanese, který nedávno navštívil tábor v Awak nedaleko Gulu:

?Situace je dramatická. Místní obyvatelstvo je nuceno žít v uprchlických táborech rozesetých v severních regionech Ugandy, zejména v oblasti Acholi. Chybí tam všechno: chybí voda, léky a navzdory pomoci mezinárodních agentur zmatek panuje také v rozdělování jídla, takže přístup k němu má jen omezené množství osob. Dalším velmi vážným problémem je bezpečnost. Lidé mají strach vrátit se do svých vesnic, protože stále ještě pokračují útoky nechvalně proslulé ?Lord´s Resistance Army?, která vytváří situaci strachu. Proto se lidé bojí vrátit domů a veškerá práce, zejména v zemědělství je v podstatě ochromena.?

Jaká je sociální situace na Severu Ugandy?

?Nesmíme zapomínat, že válka na Severu Ugandy vypukla na konci 80. let, a od roku 1994 dodnes, tedy od chvíle, kdy se chartúmská vláda rozhodla podpořit Konyho povstalce, došlo k únosu více než 25 tisíc dětí. Pozitivní skutečností je to, že mnoho těchto dětí unesených guerillou nyní odchází a vzdávají se. Využívají zákona o amnestii, který vyhlásila vláda v Kampale. Bohužel těmto dětem hrozí po návratu domů hlad. Jen málokteré mají ekonomické možnosti k tomu, aby mohly chodit do školy a tak se z nich po všem stávají ?street children?, děti ulice...?

O své návštěvě Ugandy hovořil komboniánský misionář, P. Giulio Albanese.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.