Plnomocné odpustky 8. prosince

29.11.2005 

O slavnosti Neposkvrněného početí P. Marie, 8. prosince, na kterou letos připadá 40. výročí zakončení II. Vatikánského koncilu, bude možné získat plnomocné odpustky. Rozhodnutí Benedikta XVI. zveřejnila Apoštolská Penitencierie.

8. prosince 1965 papež Pavel VI. slavnostně uzavřel zasedání II. Vatikánského koncilu. Po čtyřiceti letech se Benedikt XVI. rozhodl zdůraznit význam koncilu. Jak je tradicí, Papež i letos oslaví Neposkvrněné početí P. Marie při odpolední modlitbě před Mariánským sloupem na Španělském náměstí.

Dekretu Apoštolské Penitencierie o plnomocných odpustcích se zdůrazňuje také hluboká úcta papeže Montiniho k Matce Boží. Právě Pavel VI. vyhlásil P. Marii ?Matkou církvi?. Plnomocné odpustky lze získat za obvyklých podmínek: tedy svátost smíření, eucharistie a modlitba na úmysl Svatého otce. K nim se připojuje požadavek zúčastnit se pobožnosti k poctě P. Marie ?s myslí zcela odloučenou od jakéhokoliv hříchu? nebo modlitba před Mariánským obrazem určeným k veřejné úctě, s připojením modlitby Otče Náš, vyznání víry a mariánských invokací.

Dekret upřesňuje, že ti, kdo nemohou splnit jmenované podmínky kvůli zdravotnímu stavu mohou získat plnomocné odpustky kdekoli právě přebývají, a to za podmínky odloučení duše od jakéhokoliv hříchu a s předsevzetím splnit jmenované podmínky, jakmile to bude možné. Také oni mají vnitřně podpořit úmysl Svatého otce, pomodlit se Otče náš, krédo a modlitbu k Neposkvrněné Panně.

Plnomocné odpustky se vztahují pouze na den 8. prosince.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.