Výchova mládeže a sdělovací prostředky v centru Papežovy promluvy k polským biskupům

26.11.2005 

Výchova mládeže k víře, to bylo hlavní téma poselství Benedikta XVI. určeného polským biskupům, kteří v Římě konají apoštolskou návštěvu Ad limina. Papež v promluvě rozvíjel úvahy svého předchůdce Jana Pavla II. obsažené v Apoštolské exhortaci Ecclesia in Europa. Benedikt XVI. se v promluvě nejprve věnoval obecnému tématu výchovy mládeže v době, kdy ekonomické a sociální těžkosti ztěžují mnohým rodinám plnit jejich základní poslání.

?Formace mladé generace je úkol, který náleží rodičům, Církvi a státu. Proto, i když respektujeme prospěšnou autonomii, je zapotřebí těsné spolupráce Církve a školy, univerzit a dalších laických institucí, které se zabývají výchovou mládeže,? řekl Svatý otec.

Papež také poukázal na velkou důležitost katechezí dospělých a na úlohu sdělovacích prostředků.:

?Chci také doporučit vaší pozornosti a zvláštní péči, evangelizační díla, jaké plní katolické rádio a televize, ať již na úrovni lokální, regionální či národní. Tyto mohou plnit významnou roli v nové evangelizaci a v šíření sociálního učení Církve. Ať hlásají pravdu Boží a stávají se prostředkem větší citlivosti světa pro vnímání velkého dědictví křesťanských hodnot, jejich hlavním cílem ať je přiblížení se Kristu, upevnění církevní komunity v duchu a objevování pravdy, lásky, spravedlnosti a míru, s respektem k autonomní sféře politiky.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.