Na Lateránské universitě o tichém morálním schismatu katolíků

19.11.2003 

O úkolech morální teologie v současném světe se bude debatovat na kongresu, který organizuje ve dnech 20.?21. listopadu Papežská Lateránská univerzita. Jeho motto zní: Kráčet ve světle ? morální perspektivy 10 let po vydání encykliky ?Veritatis Splendor?.

Vztah mezi milostí a morálkou, mezi rozumem a ctností, přirozené právo a dobro lidské osoby ve svém morálním výměru a jeho význam pro evangelizaci ? to jsou otázky, nad kterými se bude zamýšlet 280 morálních teologů z celého světa. ?Chceme ověřovat a aktualizovat význam učení církve v otevřeném dialogu teologů, kteří v posledních letech kráčeli různými cestami jeho interpretace,? uvedl prof. morální teologie, prelát Livio Melina, z Institutu Jana Pavla II. pro studia otázek manželství a rodiny Lateránské university.

Poznamenal také, že v době rozšířené sekularizace a etického pluralismu vzniká v církvi nová situace. Mluví se dnes o tichém ?morálním schizmatu?. Jistá část věřících se vnitřně vzdálila učení církve a to nejen v každodenním životě, ale i na úrovni přesvědčení. Na druhé straně se ovšem ve společnosti objevují vážné otázky etického rázu a znepokojení veřejného mínění nad jednostrannou dominací techniky v každodenním životě, uvedl organizátor kongresu.

Setkání na Lateránské universitě se zúčastní kardinál Joseph Ratzinger; benátský patriarcha, kardinál Angelo Scola, arcibiskup Chicaga, kardinál Francis Georg a další.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.