Polští biskupové zahájili Ad limina apostolorum

21.11.2005 

Návštěvu ?Ad limina Apostolorum? zahájili polští biskupové. Naposled vykonali tuto návštěvu v roce 1998. V čele první 32-ti členné skupiny polských biskupů stojí vratislavský metropolita, arcibiskup Marian Gołębiewski:
?My přinášíme naše zkušenosti, a z úst prefekta kongregace nebo z jiného pracovníka té které kongregace dostáváme výměnou univerzální, všeobecnou vizi: co se děje v celé církvi, co je podobné, co se liší, co je lepší v jiných zkušenostech, v jiných částech světa. Je to výměna velmi užitečná k tomu, abychom začleňovali naši místní církev nebo v tomto případě církev pěti polských metropolí, které reprezentujeme, do celkového panoramatu obecné církve.

Dnes proběhla první setkání. Vyjádřil bych se k jednomu, kterého se účastnili všichni, totiž na kongregaci pro Katolickou výchovu, v jejímž čele stojí kardinál Zenon Grocholewski. Mluvili jsme o vzdělání, ale kardinál prefekt položil hlavní důraz na semináře. Zamýšlel se krátce také nad příčinami odchodů kněží, nad nedostatky u seminaristů, k čemu je nutné propeduetické období, to jsou tedy věci, které byly předmětem našich diskusí, naší výměny názorů a mínění.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.