Benedikt XVI. k českým biskupům

18.11.2005 

Živá církev, která cítí povolání být kvasem sekularizované společnosti. - tak vidí Svatý otec české a moravské diecéze po rozhovorech s našimi biskupy. V promluvě, kterou se k nim obrátil, nejprve zmínil význam návštěvy Ad Limina Apostolorum:

Při této příležitosti se může každý zastavit před Pánem, aby se spolu s ostatními spolubratry zamyslil nad životem svého společenství v perspektivě vnitřního vztahu, který spojuje místní církve s všeobecnou církví.

Svatý otec nejprve připomněl situaci církve v České republice:

V setkáních s každým z vás jsem měl příležitost poznat velmi živou církev, která cítí své povolání být kvasem sekularizované společnosti, jež se ale zároveň a často s nostalgií zajímá o osvobozující, i když náročné poselství evangelia. Zdůrazňovali jste rostoucí počet svých spoluobčanů, kteří o sobě prohlašují, že nepatří do žádné církve. Zároveň ale zaznamenáváte zájem občanské společnosti o činnost katolické církve a její programy.

Řada biskupů zdůrazňovala při osobních audiencích tíživé dědictví totalitního režimu. Benedikt XVI. s pochopením konstatoval, že znovu nabytá svoboda s sebou přinesla i úzkostné hledání ztraceného času, často na úkor duchovních hodnot. Právě tady se otevírá pole působnosti a úkol křesťanského společenství. Papež zdůrazňuje vstřícnost k těm, kdo hledají smysl života, hovoří o vlídném přijímání toho, kdo stojí před existenciálním rozhodnutím.
Svatý otec dále zmínil situaci kléru a řeholníků.

Líčili jste mi s pochopením situaci kléru a řeholníků a představovali jste mi je jako aktivní, pracovité, a ukázněné osoby žijící v jednotě. S vámi vyjadřuji hlubokou vděčnost Pánu, za tuto skutečnost pro církev tak významnou. Tento obraz, který skýtá důvody k útěše, však nesmí dát zapomenout na jiné aspekty, které vzbuzují pochopitelné starosti. Především nedostatek kněží: je to údaj, který vás právem vede k tomu, abyste věnovali zvláštní péči pastoraci duchovních povolání.

Spojenou nádobou v tomto ohledu je ovšem pastorace rodin. Právě na rodině totiž závisí podoba příštích generací; a nejen to - jak zdůraznil II. Vatikánský koncil - má být ?domácí církví?, ve které každý rozvíjí své povolání (srov. Lumen gentium, 11).

V souvislosti s tímto bodem programu vašeho pastorálního nasazení jste zaměřovali svou pozornost na ?rozšířenou rodinu?, jíž je farnost, neboť jste si vědomi, že v tomto prostředí věřící zakouší církev jako mystické Tělo Krista a učí se žít společenský rozměr víry. Z tohoto hlediska je velmi důležité zapojení laiků do farní činnosti a jejich uvedení do zdravého a bohatého liturgického života. Křesťanská komunita je společenstvím osob s vlastními pravidly, je živým tělem, které v Ježíši působí ve světě, aby vydávalo svědectví o síle evangelia. Jde tedy o společenství bratří a sester, kteří nemají za cíl moc nebo sobecké zájmy, nýbrž žijí v radosti lásky Boha, jenž je Láska sama.

Proto také ? dodal Svatý otec ? by pro stát nemělo být obtížné uznat v církvi partnera, který nepoškozuje jeho funkce. Církev nezasahuje do kompetencí občanských autorit a nevyhledává výsady, pouze chce svobodně vykonávat své poslání. Na rozvoji společnosti se podílí v řadě oblastí ? zejména v charitě, zdravotnictví a ve školství, připomněl Benedikt XVI. A v závěru své promluvy k českým a moravským biskupům řekl:

Jsem vám duchovně blízko při výkonu vaší pastorální služby a zvláště vás vybízím, abyste s důvěrou pokračovali v ekumenickém dialogu. Vím, že je intenzivní, jako je také intenzivní dialog se všemi spoluobčany na poli kultury o základních hodnotách, jimiž se řídí každé občanské soužití. Kéž Pán na přímluvu své Neposkvrněné Matky podporuje svou milostí vaše pastorální úsilí. Já je doprovázím svým srdečným apoštolským požehnáním, které uděluji vám, vašim kněžím, zasvěceným osobám a všem věřícím laikům, kteří patří do stádce, jež vám svěřila Boží Prozřetelnost.

Promluvu Svatého otce v plném znění najdete zde

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.