Svatý stolec čeká na kroky České republiky

17.11.2005 

Dnešní program biskupů začal ranním setkáním na Kongregaci pro instituty zasvěceného života a pro společnosti apoštolského života. Zde se s nimi setkal prefekt kongregace arcibiskup Franc Rodé. Českobudějovický biskup Jiří Paďour nejprve shrnul situaci ženských a mužských řeholí v našem státě 16 let po pádu totality. Arcibiskup Rodé především zdůraznil, že jak vyčetl z předložených zpráv biskupů, funguje u nás velice dobrá spolupráce mezi řeholemi a diecézemi, což považuje za klíčové. Hovořil také o vzrůstající oblibě kontemplativních řeholí v poslední době.

Ti z biskupů, kteří neměli na programu privátní audienci u Svatého otce (biskupové diecézí Ostrava-Opava, Brno, Hradec Králové a České Budějovice) pokračovali setkáním na Kongregaci pro bohoslužbu a svátosti, kde je přijal prefekt kardinál Francis Arinze. Ten vyjádřil především potěšení nad tím, že bylo v rámci České biskupské konference (ČBK) založeno Liturgické centrum, které bude odborným pracovištěm pro překládání liturgických knih, dokumentů a tvorbu liturgických textů, které bude toto centrum vypracovávat z pověření ČBK. Česká biskupská konference rozhodla o zřízení tohoto institutu na posledním plenárním zasedání, které se konalo v Koclířově ve dnech 4. a 5.10.2005. Podobně zaujala prefekta kongregace zpráva o konání kurzů pro lektory, kteří jsou při bohoslužbách pověřeni čtením liturgických textů a během kurzů se zdokonalují jak v oblasti rétoriky, tak i duchovně.

Od 12.30 hodin se uskutečnilo setkání ČBK na 2. sekci Státního sekretariátu Svatého stolce s arcibiskupem Giovanim Lajolou. Hlavním bodem jednání byly vztahy státu a církve. K problému česko-vatikánské smlouvy arcibiskup Lajolo uvedl, že Svatý stolec v současnosti čeká na kroky České republiky a ze svého pohledu nepovažuje za potřebné na textu smlouvy cokoliv měnit. Pro formu budoucího jednání katolické církve se státem považuje Svatý stolec za optimální vytvoření dvou komisí sestavených ze zástupců církve a státu. Cílem jednání by mělo být vytvoření podmínek k tomu, aby církev mohla být na státu zcela nezávislá, a to i po stránce ekonomické. V oblastech, kde je užitečná vzájemná kooperace, přivítá Svatý stolec praktickou spolupráci mezi Českou republikou a katolickou církví. Biskupové ČBK také podrobně seznámili arcibiskupa Lajolu s peripetiemi tzv. církevního zákona v české legislativě a s průběhem všech jednání, která probíhala v souvislosti s tímto zákonem.

Od 15.30 hodin začala slavnostní mše biskupů českých a moravských diecézí společně s přítomnými poutníky v bazilice Panny Marie Sněžné (Santa Maria Maggiore). Hlavním celebrantem a kazatelem byl plzeňský biskup František Radkovský. Po mši navštívil předseda ČBK arcibiskup Jan Graubner kardinála Tomáše Špidlíka, který se před nedávnem vrátil z nemocnice do domácího ošetřování.

Martin Horálek

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.