Benedikt XVI.: ?Podporujte autentický křesťanský humanismus?

17.11.2005 

Podporujte ?autentický křesťanský humanismus?, vzkázal papež Benedikt XVI. v poselství Papežským akademiím, které adresoval kardinálu Paulu Poupardovi. Stalo se tak u příležitosti desátého veřejného zasedání Papežských Akademií, které proběhlo v úterý ve Vatikánu.

?Současná kultura,? napsal Svatý otec, ?je poznamenána hlubokým subjektivismem, který vyúsťuje nezřídka do extrémního individualismu a relativismu a vede lidi k tomu, aby všechno poměřovali jen sami sebou. Tím se pak ztrácejí objektivní cíle a skutečné hodnoty.?

Papež zdůraznil, že tyto trendy ponechávají dnešního člověka ve stavu nedozrálosti a nedospělosti. Naopak Boží slovo je tím, co nás vede ke zralosti, k tomu, abychom všechny síly zaměřily k vyšším cílům lidství. ?Ježíš Kristus, Boží syn, je darem otce k obnově našeho lidství, v Něm, dokonalém člověku, se má nalézt měřítko pravého humanismu.?

Svatý otec vyzval členy papežských Akademií, aby tento ?nový humanismus? uváděli do života, tím, že ukáží ?krásnou, dobrou a pravdivou tvář Krista, v níž je každý člověk povolán k poznání vlastních autentických rysů.?

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.