Zapatero začal jednat s katolíky

15.11.2005 

Španělský premiér Zapatero pozval na jednání organizátory protestního shromáždění, kteří minulou sobotu vyšli do ulic Madridu na protest proti vládnímu návrhu zákona, který značně ztěžuje výuku náboženství ve školách. Na to, zda nový postoj premiéra Zapatera znamená průlom v obtížných vztazích státu a katolické veřejnosti ve Španělsku, odpovídá dopisovatel Antena Tres Antonio Pelayo:

Myslím, že španělský předseda vlády nakonec pochopil, že nemůže ignorovat tak silný projev občanského nesouhlasu. Více než rok odmítal jednání s představiteli asociací, které nashromáždily tři miliony podpisů na obranu výuky náboženství, a žádný politik nemůže přehlížet hlas veřejnosti, přestože nekoresponduje s programem jeho vlády.

Po této události ukazují průzkumy, že popularita Zapaterovy vlády klesá. Myslíte, že to byl hlavní důvod změny postoje premiéra?

Myslím, že pokles popularity toho, kdo vládne, je z určitého pohledu věc přirozená. Jiná věc je, že klasá tak brzy, to ukazuje, že vláda dělá hrubé chyby, protože pokles důvěry za poslední měsíce je opravdu značný.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.