Šiřte evangelium naděje navzdory svým omezeným silám

12.11.2005 

Přestože katolické společenství je v Bulharsku menšinou, jeho svědectví může sehrát důležitou roli. Benedikt XVI. to zdůraznil při setkání s biskupy této země na závěr jejich návštěvy Ad Limina Apostolorum.

?Rozhovory, které jsem vedl s každým z vás ? řekl papež ? mě přesvědčily, že církev v Bulharsku je živá. Touží po tom, vydávat s entusiasmem svědectví Kristu uprostřed společnosti, ve které žije. Vyzývám Vás, abyste vytrvali na této cestě ? dodal Svatý otec. Navzdory omezeným silám se snažte šířit evangelium naděje a lásky. Bůh vždy dokáže nahradit naše nedostatky a malé prostředky.?

Svatý otec poukázal na četné problémy bulharské společnosti po smutném období komunistického útisku. Zmínil pokles porodnosti, vysoké procento potratů, rozbité rodiny a emigraci. Na druhou stranu vyjádřil radost nad angažovaností bulharských katolíků v sociální oblasti.
Kromě toho svěřil biskupům pozdravy pro patriarchu bulharské pravoslavné církve, Maxima. Připomněl, že před 3 lety bratrsky přijal jeho předchůdce. Benedikt XVI. vyzval k modlitbě za brzký příchod dne, kdy katolíci a pravoslavní budou moci společně slavit Eucharistii.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.