Mše za zemřelé kardinály a biskupy

11.11.2005 

?Kristus je přítelem člověka. Doprovází ho na pouti životem až do Otcova domu" ? řekl papež Benedikt XVI. v Bazilice sv. Petra při mši svaté za kardinály a biskupy zemřelé v uplynulém roce. Tradiční zádušní mše svatá proběhla především ve znamení vzpomínky na Jana Pavla II.:

?Dlouho jsem byl členem Kardinálského kolégia, dva a půl roku jsem byl také jeho děkanem. Proto se cítím zvláštním způsobem svázán s tímto jedinečným společentvím, jemuž jsem měl tu čest předsedat také v nezapomenutelných dnech, které následovaly po odchodu našeho milovaného Papeže Jana Pavla II. Právě on nám zanechal, mezi mnoha dalšími skvělými příklady, vzácný příklad modlitby, z něhož i nyní čerpáme jeho duchovní dědictví, s vědomím, že jeho přímluva z Nebes je ještě silnější než dřív.?

Benedikt XVI. pak pokračoval komentářem k liturgickým čtením. Mluvil o důvěře v Boha, která vystupuje o to pravdivěji a s větší jistotou, nakolik je nahlížena skrze Toho, který ji učinil pro lidi viditelnou, totiž skrze Krista:

?Lidské srdce je neklidné, dokud nenajde jistý přístav ve svém putování, dokud nedojde k pevné skále , kde by se zastavilo a spočinulo. Kdo důvěřuje v Ježíše, vkládá důvěru v Boha samotného. Ježíš je totiž pravý Člověk, ale v něho můžeme vkládat plnou a bezpodmínečnou důvěru... My, lidské bytosti, potřebujeme přítele, bratra, který nás bere za ruku a doprovází nás až do ?Otcova domu?; potřebujeme někoho, kdo zná dobře cestu. A Bůh ve své přetékající lásce, poslal svého Syna, nejen proto, aby nám ji ukazoval, ale aby se on sám stal ?cestou.?

Benedikt XVI. připomněl, že v posledním roce zemřelo 5 kardinálů: Argentinec Juan Carlos Aramburu, Belgičan Jan Pieter Schotte, Filipínec Jaime Sin a dva Italové: Corrado Bafile a Giuseppe Caprio. V roce 2005 zemřelo dále 106 arcibiskupů a biskupů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.