Vatikánskému rozhlasu byl udělen řád Matky Terezy

10.11.2005 

V poledne přijal papež také premiéra Albánie, Sali Berishu. Po soukromém rozhovoru s Benediktem XVI., který trval asi 15 min., se albánský předseda vlády setkal také s kardinálem státním sekretářem.
Předtím navštívil sídlo Vatikánského rádia, kde předal papežovu rozhlasu albánský řád Matky Terezy. Ten je udělován osobnostem nebo institucím, které se zasloužily o pomoc Albáncům a jejich vlasti a které se angažují v obraně lidských a duchovních hodnot.

?Prezident Albánské republiky uděluje Vatikánskému Rádiu řád matky Terezy za přínos k zachování naděje, prosazování lidských práv a vzdělávání v duchu důvěry a demokracie, pokoje a lidské lásky.?

Albánský premiér zdůraznil, že Vatikánský rozhlas je od chvíle svého vzniku až dodnes hlasem pravdy. Hájí božská i lidský práva, práva jednotlivců i národů. V letech pro Albánii nejobtížnějších vždy stálo na straně obrany albánského národa a lidských práv a dodnes je velmi ceněné. Premiér Berisha hovořil také o významu ducha náboženské tolerance pro Albánii.

Vyznamenání převzal jménem Vatikánského rozhlasu jeho nový generální ředitel, P. Federico Lombardi. Ve svém projevu navázal na papežskou cestu do Albánie před 12-ti lety, které se osobně účastnil:

?Vatikánské rádio se ode dávna cítí hluboce spřízněné s albánským národem. Náš albánský program zahájil pravidelné vysílání právě před 55-ti lety. Provázel tehdy svůj národ v jeho těžkých dobách. Společně jsme prožívali také nezapomenutelný den návštěvy Jana Pavla II. v Albánii. Prezidentem byl tehdy Sali Berisha. Přijal nás, poskytl nám krásný rozhovor a prožíval s námi onu mimořádnou chvíli.?

Nový generální ředitel Vatikánského rádia připomněl dále albánské mučedníky, mezi kterými byli také jezuité ? jeho řádoví spolubratři. Citoval také slova Jana Pavla II. v Albánii, zemi, jež se měla stát prvním ateistickým státem světa: ?Boha se nemusíte bát. Bůh vám pomůže žít ve svobodě.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.