Papežovo poselství ke konferenci v Istanbulu

8.11.2005 

Smíření tam, kde došlo k nespravedlnostem, výchova k pravdě a úcta k právům druhým ? jedině tudy vede cesta k upřímnému dialogu, který je podmínkou míru. Připomíná to Benedikt XVI. v listu kardinálu Walteru Kasperovi, který zastupuje Papeže na Mezinárodní konferenci o dialogu a toleranci v Istanbulu.

Včera zahájené třídenní setkání organizuje pravoslavný patriarcha Konstantinopole, Bartoloměj I., spolu s rabínem Arthurem Schneierem, předsedou nadace ?Hlas svědomí? (Appel of Consience) se sídlem v New Yorku. Letošní konference ? druhá v pořadí ? se věnuje smíření a dialogu v jihovýchodní Evropě, na Kavkazu a ve střední Asii. Kromě Předsedy Papežské rady pro jednotu křesťanů tvoří vatikánskou delegaci sekretář Kongregace pro východní církve, arcibiskup Antonio Maria Vegliò, a P. Norbert Hofmann, sekretář Komise pro náboženské vztahy s judaismem.

?Povinností každé osoby dobré vůle, a na prvním místě věřících, je přispívat k budování pokojné společnosti a překonávat pokušení k agresivním a marným konfrontacím mezi různými kulturami a etnickými skupinami ? píše Benedikt XVI. Všechny národy světa mají odpovědnost přispívat k míru a souladu. To se děje tehdy, když své duchovní a kulturní dědictví i etické hodnoty dávají do služeb celého lidstva.? Za závažný problém proto Papež označuje morální relativismus. ?Bez založení objektivní morálky nemůže ani demokracie zajistit trvalý mír? (Evangelium vitae, 70). Zásadní význam proto má výchova k pravdě a smíření.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.