V neděli bude blahořečen také Charles de Foucauld

8.11.2005 

V neděli 13. listopadu bude v bazilice sv.Petra blahořečen Charles de Foucauld a spolu s ním sestra Maria Crocifissa Curcio a sestra Maria Pia Mastena. Dnes vám přinášíme jejich stručné životopisné portréty.

Charles de Foucauld se narodil ve Francii, ve šlechtické rodině, v roce 1858. Velkou část svého mládí prožil v náboženské lhostejnosti a jak sám řekl, snažil se ?zahnat nudu v životní zábavě?. Jako francouzský důstojník v Alžírsku a později v Maroku přichází do kontaktu s mnohými muslimy, upřímnými a zbožnými, a začíná si klást hlubší otázky. Svědectví a vroucí zbožnost sestřenice a také patera Huvelina, který se stává jeho duchovním rádcem, mu pomohou otevřít se Bohu: vrací se k víře a rozhodne stát se mnichem. Mnoho let hledá své opravdové povolání, snaží se připodobnit Kristu, pokornému tesaři z Nazareta. Po několika letech, které prožil jako mnich v trapistickém klášteře a jako poustevník v Nazarethu, se rozhodne žít na sahaře a podávat svědectví modlitby mezi zdejšími chudými obyvateli. Získal si úctu a náklonnost mnohých bez ohledu na kulturní a náboženské rozdíly. Poušť ho obařila velikým poznáním zdrojů Božího milosrdenství a síly, která se nachází i ve slabosti těch nejposlednějších bratří, jako tolik velkých postav před ním, od sv.Antonína Poustevníka až do moderní doby, ke spisovateli Antoninu de Sain-Exuperymu. Charles de Foucauld zemřel 1.prosince 1916, kdy byl zabit jednou loupeživou bandou. Jeho přátelé Tuaregové ho oplákavali jako jednoho z nich a ihned po jeho smrti vznikla početná duchovní rodina jeho následovníků.

Matka Maria Crocifissa Curcio se narodila v Ispice, v kraji Raguza na Sicílii, 30. ledna 1877 a dostala jméno Róza. Už v 11 letech zaslechla Boží povolání stát se karmelitkou, protože byla zasažena četbou Sv.Terezie z Avily. V roce 1909 shromáždila první sestry, s nimiž založila v následujících letech institut Polara. Z tohoto institutu vznikla v roce 1925 kongregace Sester karmelitek misionářek Svaté Terezie od Dítěte Ježíše, hlavní pozornost sester se zaměřila na kontemplaci Eucharistického Srdce Ježíš. V roce 1947 otevřela první misijní dům v Brazílii, aby mohla pomáhat tam, kde je nejvíce chudých a potřebných a kde ani církev nemá mnoho prostředků. Zemřela v Santa Marinella 4. července 1957 obklopena lidmi z dalekého okolí, kteří k ní měli vztah jako k opravdové matce.

Matka Maria Pia Masténa se narodila v Bovolone, v provincii Verona, 7.prosince 1881. Od útlého věku byla hluboce zasažena Eucharistií a Svatou Tváří. Tato dvě duchovní pouta způsobila, že se stala zakladatelkou kongregace sester od Svaté Tváře. Charisma nové kongregace bylo následující: Předkládat, obnovovat a uvádět do života lidí na celém světě Svatou Tvář Ježíše. Snažila se pomáhat všem trpícím a potřebným, formovala skupiny mládeže, podporovala nová duchovní a kněžská povolání a nejblíže jí byli nemocní. Své sestry vedla v duchu chudoby, lásky a oběti, aby se staly misonářkami křesťanské síly a radosti. Zemřela v Římě 28. ledna 1951.

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.