Začíná synod chaldejské církve

7.11.2005 

Na přípravném setkání se dnes sešel v Římě Synod Chaldejské církve. Jeho oficiální zasedání začne zítra dopoledne. Účastní se ho 20 biskupů z Iráku a z diaspory. Mezi hlavními tématy synodu je aktuální situace křesťanů v Iráku a liturgická obnova.
Chaldejská církev má zhruba 700 tisíc věřících, z nichž 150 tisíc žije v diaspoře. Její kořeny sahají ke křesťanským komunitám na území Mezopotámie v raných dobách křesťanství. Co očekává chaldejská církev od mezinárodního společenství jsme se zeptali mons. Philipa Najima, prokurátora chaldejského patriarchátu u Svatého stolce:

?Chaldejská církve žádá od mezinárodního společenství bezpečnost. Ptá se, jak je možné, že se Irák změnil v území, na němž se koncentruje veškerý terorismus a ohrožuje životy Iráčanů a budoucnost země. Bylo nám přislíbeno, že dostaneme pokojnou demokracii, že Irák bude vzorem pro celý Střední Východ, že přijde nová situace po 13-ti letech embarga, které ? a to nezapomínejme ? způsobilo smrt půl milionu dětí. Nyní žijeme v nenormální situaci, v nejistotě, každý den umírá 30-50 lidí při útocích teroristů. Žádáme, aby koaliční oddíly v této věci něco podnikly, protože jinak jejich přítomnost v Iráku není oprávněná.?

Znamená to, že chcete, aby oddíly mezinárodní koalice zůstaly v Iráku?

?Samozřejmě. Tato situace dříve v Iráku nebyla, vyvinula se až s přítomností těchto oddílů. Proto samozřejmě musím požadovat, aby tyto oddíly z Iráku neodcházely.?

Jaké máte vztahy s islámskou komunitou?

?Vztahy jsou vynikající, stejně jako dříve. Podívejte se, Irák nebyl rozdělen, dříve se nikdy nemluvilo o Iráku muslimů, Šiitů, Kurdů nebo Sunnitů. Jistě, každé z těchto společenství má vlastní identitu, ale oficiální rozdělení neexistovala. Dnes máme rozdělení zakotveno dokonce v ústavě. Máme mezi sebou jako Iráčané ? bez ohledu na náboženství a víru ? vynikající vztahy. Vždycky se u nás říkalo, že náboženství je pro Boha, ale vlast pro všechny.?

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.