AsiaNews dává hlas člověku v Asii

7.11.2005 

Internetové stránky AsiaNews završily dva roky existence. Úkolem této informační agentury pracující pod záštitou Papežského institutu zahraničních misií (PIME) je ?dávat hlas člověku v Asii?. Její stránky v italštině, angličtině a čínštině zaznamenávají každý měsíc téměř čtyři a půl milionu vstupů. Jak žijí křesťanské komunity na asijském kontinentu jsme se zeptali ředitele agentury AsiaNews, otce Bernarda Cervellery:

?80% všech nekřesťanů světa žije právě v Asii. Na jedné straně se některé křesťanské komunity dostávají na pranýř - vezměme si třeba Indii, kde neustávají útoky na křesťanské instituce a osobnosti křesťanského života ? ale na druhou stranu nutno říci, že jde o menšiny velice čilé a životaschopné. Zdá se, že v Asii se stále ještě odkrývá, že potřebuje křesťanství, protože dávné asijské kultury ani současný konsumismus neumějí docenit lidskou osobnost ? individualitu.?

Jaké jsou naděje evangelizace v Asii?

?Jde právě o potvrzení důstojnosti člověka jako Božího stvoření. Jde o to, přinést smysl pro solidaritu, která překračuje hranice klanu, etnické skupiny nebo nacionalismu, který dusí asijské země.?

Jaké výzvy vidíte pro budoucnost agentury AsiaNews?

?Na světě máme skupiny a sdružení, které monitorují porušování lidských práv. A pak máme další, které se zabývají ekonomií, ale chybí nám spojení mezi těmito oblastmi. Proto se obchod stává materialistický a technický a stížnosti na porušování lidských práv vyznívají nerealisticky. Je tedy nutné hledat způsoby, jak spojit v jedinou vizi ekonomii a lidská práva.? ? říká ředitel agentury AsiaNews, P. Bernardo Cervellera.

Překlad Johana Bronková

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.