Benedikt XVI. se setkal s delegací Světové luteránské federace

7.11.2005 

Ekumenismus se stále ještě setkává s obtížemi a vyžaduje trpělivý dialog. O to víc je povzbuzující pevná tradice seriózního studia a výměny náhledů, která už léta trvá ve vztazích mezi katolíky a luterány. Benedikt XVI. na to upozornil při setkání s delegací Světové luteránské federace. Zástupci této organizace přijeli do Říma na setkání s Papežskou radou pro jednotu křesťanů, které se koná pravidelně jednou za rok.
Benedikt XVI. poděkoval Federaci za zastoupení na pohřbu Jana Pavla II. i na inaugurační mši svého pontifikátu. Zdůraznil, že intenzívní a přínosný dialog mezi katolíky a luterány trvá dlouho. Jeho důležitým výsledkem je společná deklarace o ospravedlnění. Představuje ? jak řekl Svatý otec ? ?významný milník na naší společné cestě k viditelné jednotě.? Aby bylo možné na tento krok navázat, musíme přiznat, že v otázce pro ospravedlnění klíčové, stále ještě zůstávají rozdíly. Na ty je potřeba zaměřit se v budoucnu, stejně jako na cesty, kterými je Boží milost předávána v Církvi a jejím prostřednictvím ? dodal Papež na okraj teologických problémů. Benedikt XVI. také připomněl, že Mezinárodní katolicko-luteránská komise brzy zakončí už čtvrtou fázi dialogu. Jejím výstupem bude dokument o apoštolskosti církve.
?Všichni si uvědomujeme ? řekl Benedikt XVI. ? že pro náš bratrský dialog je výzvou nejen potřeba ověřit, jak vnímáme věroučné formulace společné pro obě naše komunity. Ještě spíš je vyzváním dneška všeobecná atmosféra nejistoty vůči křesťanským pravdám a etickým zásadám, které dřív zpochybňovány nebyly.?
Svatý otec se zmínil také o probíhajících přípravách na pěti sté výročí reformace, které připadne na rok 2017. Vyzval, aby v jejich rámci bylo posíleno úsilí porozumět tomu, co nás spojuje a co nás ještě dělí, stejně jako vědomí, čím se navzájem můžeme obdarovat.
Světová Luteránská federace existuje od roku 1947. Jejím předsedou je biskup Mark Hanson, představitel Luteránské církve ve Spojených Státech, a generálním sekretářem pastor Ishmael Noko z luteránské církve v Zimbabwe. Oba nejvyšší představitelé se zúčastnili dnešní audience u Papeže. Do Luteránské federace patří v současné době 140 členských církví ze 78 zemí světa. Zastupuje celkem 66 milionů věřících.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.