Matka devíti dětí byla blahořečena

6.11.2005 

V Italské Vicenze byla dnes odpoledne blahořečena Eurosie Fabris Barban, známější v jako ?mamma Rosa?, maminka Růžena. Žila v letech 1866-1932, byla matkou velké rodiny a františkánskou terciářkou.

Beatifikační mši svaté předsedal biskup Cesare Nosiglia. Samotnou formuli blahořečení pronesl Papežovým jménem kardinál Saraiva Martins, Prefekt Kongregace pro svatořečení. Z rozhodnutí Svatého otce se má totiž znovu vrátit důraz na to, že blahořečení je v první řadě slavností místní církve.

Sídelní biskup z Vicenzy, Cesare Nosiglia, ve své homilii ukázal novou blahoslavenou jako vzor pro každou matku a každou rodinu.
?Dnes můžeme s radostí hlásat, že v rodině se stáváme nejen křesťany, ale také svatými. ?Maminka Růžena? ve všech těžkých zkouškách, které její rodina musela přestát, ráda opakovala: ?Vždycky mějte odvahu. Budeme se řídit Boží vůli a uvidíte, že On nám pomůže. Pán nás velmi miluje a zemřel za nás. Proč bychom neměli důvěřovat jeho Prozřetelnosti?? ? citoval slova nové blahoslavené biskup z Vicenzy.
Jako významný rys svatosti bl. Eurosie Fabris Baraban zmínil dále obětavost a láskou, se kterou ? navzdory povinnostem ve své velké rodině - zahrnovala nemocné a trpící v širokém okolí.
?Tak se potvrzuje, že ten, kdo žije v Boží lásce, nachází způsoby i čas, jak milovat ostatní.?

Život a příklad blahoslavené ?Maminky Růženy? se odrazil také na životní cestě jejích dětí. Tři z jejích synů se stali kněžími, jedna z dcer řeholní sestrou, další ze synů zemřel jako seminarista a jeden z adoptivních synů vstoupil k minoritům. Další z celkem devíti vlastních dětí a čtyř adoptivních založily rodiny a inspirovali se mimořádným životem svých rodičů.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.