Uplynulo 30 let od tragické smrti Pier Paola Pasoliniho

2.11.2005 

Řím si dnes mnoha společenskými a kulturními setkáními, přehlídkami a výstavami, připomněl výročí tragické smrti básníka, režiséra a scénáristy Pier Paola Pasoliniho. Právě před 30-ti lety, ráno 2.listopadu 1975, byl spisovatel nalezen zavražděn na pobřeží v Ostii, okolnosti jeho smrti dodnes vyvolávají řadu nejasností.
Přestože byl P.P.Pasolini vždy řazen spíše k levicové intelektuální frontě, jeho hlavní oblastí zájmu byla sociálně neutěšená situace lidí na římských předměstích, která je často přivádí ke zločinu a životu na okraji společnosti. Také ve svých filmech se snažil odkrýt zdroje zla v lidském srdci, která se následně projevuje v sociální a politické rovině. Již ve svých raných filmech využíval motivy z duchovní oblasti, především ze života sv. Františka. V roce 1964 natočil slavný film Evagelium svatého Matouše, který byl dedikován papeži Janu XXIII., do role Panny Marie přitom obsadil vlastní matku Suzannu, s níž byl spojen silným psychologickým poutem celý život. Z filmového díla jsou známé jeho filmové adaptace klasických literárních předloh ? Oidipus Král, Médea, Dekameron, Canterburské povídky nebo Kytice z tisíce a jedné noci.
Pater Virgilio Fantuzzi, filmový kritik deníku Civilta Cattolica, charakterizuje odkaz spisovatele, básníka a filmaře s nesmírným poetickým viděním věcí takto:
?Byla to postava stojící v opozici. Vzpomínáme na něj jako na člověka, který ví o potřebě a nutnosti říkat, že věci v tomto světě stojí takto a že nejsou dobré. Pasolini zamýšlel i postavu Krista v Matoušově evangeliu jako revoluční, a to v tom smyslu, že ukazovat protest tím nejmírnějším a nejpokornějším způsobem, jako nastavení tváře nepříteli, je vnímáno v dané době jako ta největší revoluce. Je to prorocké vidění ve vztahu ke společnosti zachvácené jako dnes cynismem mezi lidmi i mezi národy. Jsem rád, že si Pasoliniho tolik lidí připomíná a věřím, že tyto vzpomínky pomáhají k dobrému."

Petr Cekota

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.