S nunciem Sambim o stavbě zdi ve Svaté zemi

17.11.2003 

"Střední východ potřebuje mosty, ne zdi." To jsou slova, která Jan Pavel II. vyslovil před včerejší modlitbou Anděl Páně. Je to poprvé, co se Svatý otec veřejně vyjádřil ke zdi, kterou izraelská vláda ohraničuje palestinská území. Slova Jana Pavla II. měla široký ohlas. Dnes dopoledne Vysoký reprezentant Evropské unie pro zahraniční politiku, Javier Solana, vyjádřil obavy Bruselu, že pokud se bude ve stavbě zdi pokračovat, lze si jen těžko představit vznik dvou států, žijících pokojně vedle sebe.

Jaký ohlas měla slova Svatého otce v Jeruzalémě se zeptal Roberto Piermarini apoštolského nuncia ve Svaté zemi, mons. Pietra Sambiho. "K výrazné odezvě nedošlo. Papež však lapidárně popsal situaci. Tato zeď odděluje žáky od škol, nemocné od zdravotních středisek, pracující od jejich zaměstnáním, rodiny od příbuzných," uvedl Sambi. "Zeď nikdy nemůže být znamením pokoje, nebyla jím a není. Náš požadavek, aby se zeď vyhnula církevním pozemkům je zakotven ve 4. článku Základní smlouvy (Fundamental Agreement), ve které se stát Izrael zavazuje respektovat majetky katolických institucí, jako jsou kláštery, konventy, kostely, hřbitovy a tak podobně ? a zároveň je signálem, že tato zeď není vítána," dodal Sambi.

Izraelský tisk přinesl zprávu, reflektovanou také v evropských denících, podle které Svatý stolec požádal, aby církevní majetky byly zahrnuty na izraelskou stranu bariéry. Nuncius k této věci uvedl: "Článek deníku Mahariv, na který se této věci odkazuje, není správný. Nikdy nikdo nežádal, aby katolické instituce v Betánii byly přičleněny k Izraeli. Žádost, kterou jsem podal já zní, aby byly přičleněny k Jeruzalému."

Podle Sambiho jde o Východní Jeruzalém, tedy o arabskou část Jeruzaléma. "Není tedy nijak opodstatněné tvrdit, že jsem já požádal, aby katolické instituce patřily k Izraeli. Jednalo se o Východní, arabský Jeruzalém," uvedl pro náš rozhlas apoštolský nuncius v Jeruzalémě, arcibiskup Pietro Sambi.

O komentář k dramatické situaci na Středním východě jsme požádali také otce Giovanni Battistelliho, kustoda Svaté země. "Upřímně jsem přesvědčen, že v současné situaci záleží mír ve Svaté zemi na politice. Pokud nezasáhnou vnější faktory, jen stěží najdeme nějaké řešení. K tomu lze dojít jedině skrze politický dialog, který bude nad zainteresovanými stranami ? tedy nad Palestinci a Izraelci," prohlásil Battistelli.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.